“Pămîntul vechii Dacii…”

“…cînd mai mare, cînd mai mic…”:

Cu creasta…”militară”  [i.e., ceea ce se vede din vale] e o întreagă poveste. Cine crede că Marea Unire s-a datorat numai Adunării românești de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 și intelectualitățiii greco-catolice, are o viziune naivo-patriotico-idilică asupra istoriei.

Marile puteri victorioase hotărîseră, destul de corect, să împartă înfrîntul și destrămatul Imperiu Austro-Ungar după criteriile populațiilor majoritare.

Aveau loc recensămînturi, se făcuseră hărți ale tuturor provinciilor imperiale după naționalități, se pregătea înființarea de noi țări și frontiere.

Ungaria înaintase Parisului, unde aveau loc negocierile, hărți ale Transilvaniei în care zona montană, platourile locuite numai de români din Maramureș, Oaș, Hațeg, Lăpuș, Apuseni, Năsăud, etc.—apăreau ca pustii, fiind dincolo de “creasta militară”, de ce se vedea din văile accesibile.

Într-o primă variantă, populația maghiară, aglomerată în orașe și în satele de cîmpie, apărea ca majoritară în Ardeal, cu consecințele ce ar fi urmat de aici.

E meritul unor misiuni de geografi francezi (guri subtile rostesc acum, cu păcat incert, cuvîntul “masoni”) de-a fi urcat pe toate cărările transilvane și se a fi inventariat și anunțat existența a numeroase comunități române, acolo unde hărțile maghiare marcaseră pete albe, lucru ce a contribuit, determinant, la decizia marilor puteri de la Trianon.

Am avut bucuria de a-l fi cunoscut în 1993 pe domnul Robert Ficheux (în toamna lui ’98 împlinise exact 100 de ani) unul din cei ce au călcat cu piciorul Munții Apuseni imediat după război (i-am luat șu un interviu filmat, împreună cu Radu Grozea, pe care, din motive obscure și penibile, TVR nu l-a difuzat).

Era un domn la vîrsta de aur, firav, foarte simpatic, vorbea încă perfect românește, cu un hazliu accent franco-moțogan, ne-a făcut să rîdem în hohote pe toți cîți eram la acel dineu, români și francezi, povestindu-ne cum mînca “boți” și bea vinars, cum vreau moții să-l însoare cu fiicele lor “motzotzolles”, cum dormea în iesle, privegheat de răsuflările blînde ale vacilor.

Omul acela făcuse și dăruise istorie și geografie României.

—Radu Anton Roman, Bucate, vinuri și obiceiuri românești, 2001

Advertisements

About socot

- Economie - Istorie economica - Finante - Administrarea crizelor
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.